luni, 23 iulie 2012

Joaca de-a seriosul – Echilibristică pe un citat de SartreReguli:

Se dă următotul citat: Omul este condamnat să fie liber, fiindcă odată aruncat în lume el este răspunzător pentru tot ceea ce face. (L’homme est condamné à être libre, parce qu'une fois jeté dans le monde il est responsable de tout ce qu'il fait.) 

Trebuie să luați fiecare cuvânt, să-l scuturați bine de sens, după care să întindeți bine fraza, ca pe un fir de sârmă, astfel încât să se încadreze perfect dintr-un capăt în celălalt al paginii, cam ca în imaginea de mai sus.

Acum trebuie să parcurgeți această frază, tot dintr-un capăt în altul, fără să vă dezechilibrați din cauza unor cuvinte precum condamnat să fie liber, aruncat în lume, sau răspunzător.

Deși inițial vi s-a părut un demers ușor, acum că ați urcat pe „sârmă”, pesemne că v-ați dezechilibrat, ați căzut și ați luat-o de nenumărate ori de la capăt.

Libertatea nu e o binecuvântare, ci o sentință? Cum arată oare aceste cătușe ale libertății și cât de greu atârnă la picioarele noastre? Trăim într-o libertate labirint, ai cărei pereți sunt făcuți din responsabilități și prin care ne ghidează doar curajul, dorința sau inerția?

Probabil veți spune că v-am aruncat într-un joc existențialist mult prea serios și în consecință istovitor, devorator de energie, de timp prețios și identitate.

Nu vă descurajați! Nici măcar pentru o secundă. Mai încercați încă o dată, dar de data aceasta, înainte de a urca pe sârmă, luați o doză bună de spirit ludic, pe care îl găsiți în natură sub diverse forme. Unii dintre noi îl posedă într-un miraculos mod natural, dar dacă nu vă aflați printre ei, ca mine de exemplu, mai aveți o șansă. Pentru că circulă și sub formă de virus, vă puteți contamina din gașca de prieteni, de la pisici, sau pur și simplu din Acaju.

Acum probabil că rezultatul va fi altul:

Ne vom permite luxul eșecului repetat, nu ne vom mai rușina la imaginea bufonului din noi și vom înainta prin cunoaștere în continuare răspunzători, dar cu o suspendare temporară a sentinței de „condamnați la libertate”.


*Articol publicat în numărul al doilea al revistei ”J”, care și-a propus de data aceasta să pună punctul pe j-ul de la joacă. Până apare numărul 2 în format electronic, vă puteți delecta aici cu primul număr: http://issuu.com/acaju/docs/j_de_iarna

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu